سه‌شنبه ۱۳۹۰/۰۹/۲۲

نصرتي ،مشاور مالي شهردار قزوين پيشنهاد کرد:

راهکارهاي جديد براي تامين منابع مالي پروژه‌هاي عمراني شهري

مشاور مالي و سرمايه گذاري شهردار قزوين با اشاره به حوزه گسترده فعاليت شهرداري‌ها، راهکارهاي جديدي را براي تامين منابع مالي اجراي پروژه‌هاي شهرداري پيشنهاد کرد.

 

محمود نصرتي، مشاور مالي و سرمايه گذاري شهردار قزوين با بيان اينکه در حال حاضر بررسي وضعيت فعلي و ميزان پيشرفت فيزيکي پروژه‌هاي مصوب کارگروه" قزوين+20 "در دستور کار قرار دارد، بر لزوم تامين منابع مالي جديد تاکيد کرد و گفت: شهرداري مي‌تواند پروژه‌ها متعددي را تعريف و اجرا کند ولي موضوعي که اهميت دارد، محدوديت منابع درآمدي و تراز درآمدها و هزينه‌هاي شهرداري در بودجه سالانه است.
نصرتي با اشاره به ضرورت توجه شهرداري به ارزش فعلي خالص پروژه‌ها (NPV) قبل از اجراي هر پروژه، افزود: اگر ارزش فعلي خالص پروژه‌اي مثبت باشد، آن پروژه از نظر اقتصادي مقرون به صرفه است و در اين صورت امکان واگذاري پروژه به سرمايه گذار در قالب انواع قراردادهاي BOT (سبو) و بيع متقابل وجود دارد.
وي با اظهار اينکه ارزش فعلي خالص برخي پروژه‌هاي شهري صفر است، گفت: در اين صورت سرمايه گذار تمايلي براي مشارکت نشان نمي‌دهد و تنها راه ايجاد جذابيت، افزودن فاکتورهاي سودآوري براي پروژه است، به طور مثال مي‌توان با ايجاد غرفه‌هاي فروش در عرشه پل‌هاي عابر پياده هوايي، انگيزه مشارکت در احداث اين پروژه را براي سرمايه گذار افزايش کرد.
مشاور مالي شهردار قزوين با بيان اينکه بخش قابل توجهي از پروژه‌هاي شهرداري، ارزش فعلي خالص منفي دارند که جذابيت براي جلب سرمايه گذار در آن‌ها وجود ندارد، ادامه داد: در اين حالت شهرداري بايد به تنهايي اين پروژه‌ها را اجرا کند، ولي به دليل وجود تعداد زياد پروژه‌ها و در عين حال محدوديت بودجه و منابع مالي، اين امر امکان پذير نيست؛ بنابراين براي تسريع در تحقق پروژه‌ها بايد به دنبال راهکار جديد تامين منابع مالي باشيم.
وي از حضور پررنگ شهرداري در بازار پول و سرمايه به عنوان يکي از راهکارها سخن گفت و افزود: دوره بازپرداخت تسهيلات و طراحي ابزارهاي بدهي در بازار پولي کوتاه مدت بوده و بيشتر توسط بانک‌ها، موسسات مالي و اعتباري و از طريق عقود اسلامي و LC هاي(اعتبار اسنادي) داخلي انجام مي‌شود؛ ولي دوره بازپرداخت و سررسيد تسهيلات و روش‌هاي تامين مالي در بازار سرمايه بلند مدت است و بيشتر از طريق بازار بورس و فرا بورس صورت مي‌گيرد.
مشاور شهردار قزوين با بيان اينکه وجود تحريم ها و عدم تهيه صورت‌هاي مالي اساسي در شهرداري‌ها مانع ورود آن‌ها به بازارهاي مالي خارجي است، ادامه داد: در داخل کشور هم در چند سال گذشته توسط شهرداري‌ها بانکي تاسيس شد که به دليل محدوديت منابع، پاسخگوي نيازهاي مالي شهرداري نيست؛ بنابراين با توجه به منابع مالي 2 هزار و 500 ميليارد توماني استان قزوين نياز به تاسيس يک نهاد مالي ويژه براي شهرداري قزوين بيش از گذشته احساس مي‌شود.
وي با بيان اينکه در اين صورت، اين نهاد مالي که حداقل مي‌تواند 100 ميليارد تومان (معادل يک بيست و پنجم گردش مالي استان) را به عنوان منابع مالي جذب کند، قادر است بسياري از پروژه‌هاي شهرداري را در کوتاه مدت و ميان مدت فعال کند، افزود: در کنار اين نهاد مالي مي‌توان تعدادي شرکت در قالب بازوي اجرايي اين نهاد مالي تاسيس کرد که يکي از آن‌ها، مي‌تواند شرکت سرمايه گذاري باشد که اجراي پروژه‌هاي عمراني، واردات و خريد کالاهاي مورد نياز پروژه‌ها از طريق آن صورت گيرد.
نصرتي تشکيل صندوق سرمايه گذاري با درآمد ثابت (fix income) را از ديگر راهکارها اعلام و اضافه کرد: اين صندوق مي‌تواند براي شهرداري قزوين در بازار سرمايه يک برند ايجاد کند؛ در واقع شهرداري مي‌تواند با ايجاد اين صندوق جايگاه خود را نزد سرمايه گذاران تثبيت کند که در اين شرايط با تجميع وجوه صندوق نزد بانک‌ها امکان دريافت انواع تسهيلات از بانک‌ها ميسر خواهد شد.
وي سرمايه گذاري در اوراق بهادار، امکان دريافت تسهيلات خارجي (ارزي) به دليل وجود صورت‌هاي مالي اساسي و رتبه بندي اعتبارات، سرعت در اجراي عمليات اجرايي وکاهش فرايند تشريفات، انتشار اوراق مشارکت و طراحي ساير ابزارهاي نوين تامين مالي، قبول تعهد پذيره نويسي شهرداري با توجه به کفايت سرمايه، اجراي نقش کارگزار در تملک بافت فرسوده و همچنين مرتبط کردن منافع شهرداري با ساير سازمان‌هاي فعال درحوزه خدمات شهري از طريق واگذاري سهام شرکت را از مهم‌ترين مزاياي ايجاد يک شرکت سرمايه گذاري ذکر کرد.
مشاور مالي شهردار قزوين همچنين تشکيل واحد يا سازماني در قالب مشارکت‌هاي مردمي را از بهترين راهکارها براي تامين مالي و نيز اجراي پروژه‌هاي خدماتي از جمله آتش نشاني يا سرويس‌هاي بهداشتي عمومي دانست و گفت: قزوين شهري مذهبي است و به همين واسطه موضوع وقف و امور خيريه در اين شهر نقش مهمي را ايفا مي‌کند.
وي با بيان اينکه سالانه بيش از 30 ميليارد تومان توسط خيرين در استان قزوين سرمايه گذاري مي‌شود و مي‌توان از اين سرمايه‌هاي مادي و معنوي به نفع شهر و آيندگان استفاده کرد، ادامه داد: بايد با دعوت از خيرين و پيشنهاد تشکيل شرکت توسط خود خيرين نه تنها در سطح کشور پيشگام بود، بلکه بسترسازي لازم را براي فعاليت آن‌ها درحوزه هاي جديد فراهم آورد.
مشاور شهردار قزوين در پايان يادآور شد: مي‌توان با استفتا از مراجع تقليد، اين امر را براي اولين بار، بر يکي از پروژه‌هاي شهرداري که جذابيت لازم را براي وقف دارد به آزمايش گذاشت و پس از تکميل، پروژه را به نام واقف نامگذاري کرد تا ارزش آن اقدام معنوي بزرگ براي آيندگان ماندگار شود.
پايان پيام

 

تصاویر مرتبط